Het vilten van een schapenvacht

Wat ontzettend leuk dat u meedoet aan onze ‘do it yourself’ cursus, het vilten van een schapenvacht. In deze cursus gaan we u stap voor stap leren hoe u zelf een schapenvacht kunt vilten. De stappen staan stuk voor stuk omschreven in deze handleiding en in de video. Alle producten die u nodig heeft vind u in het pakket dat te koop is in de webshop. 

Stap 1 de voorbereiding:
Het is het handigst om te werken op een tafel waar de vacht helemaal op past. Leg eerst de bubbeltjes folie met de gladde kant op de tafel en de bubbeltjes naar boven. Leg de vacht voorzichtig op de folie met de haar kant naar boven, op de helft van de folie (de andere helft moet u er straks overheen kunnen slaan). U gaat eerst de vacht zo schoon mogelijk maken. Dit doet u door alle strootjes, hooi en de rest wat er niet in hoort, uit de vacht te pakken. U mag de vacht niet uit elkaar trekken want dan wordt het eindresultaat minder mooi. Als u dit zo goed mogelijk heeft gedaan dan draait u de vacht om. Leg de andere helft van het folie er overheen en draai de vacht om, zodat de geschoren kant boven komt te liggen en de bovenkant van de vacht onder. Haal het folie er weer af en ontdoe ook deze kant van alle strootjes, hooi en eventueel dubbel geschoren stukken. Wanneer de vacht schoon is, legt u de gekaarde wol in zijn geheel op de vacht. De gekaarde wol moet gelijkmatig verdeeld zijn en alle haren van de geschoren vacht moeten bedekt zijn. Leg de vezels in de lengte met de vacht mee. U kunt testen of de vezels goed liggen doordat u de breedte wel uit kunt rekken maar de lengte niet. U mag de gekaarde wol best iets trekken of rekken om het goed op de vacht te krijgen, het is prima als de gekaarde wol iets uitsteekt (een paar cm).

Stap 2 beginnen met vilten:
De vacht is voorbereid en nu gaat u beginnen met het vilten en spoelen. Vul een emmer met water en meng dit met vier grote lepels groene zeep. Roer met de garde (of een lepel) tot de groene zeep is opgelost. Dit mengsel gaat u over de vacht verdelen. Neem een kopje water en giet dit voorzichtig op de vacht, druk dan met uw handen de vacht plat. Druk recht naar beneden en ga niet wrijven, want dan verplaatst u de gekaarde wol. Werk systematisch, zodat u elk stuk heeft gehad. Bijvoorbeeld van links naar rechts en dan strook voor strook. Als u de gehele vacht heeft gehad, dan moet het water eruit druipen, gebruik veel water en zeep! Leg het folie weer op de vacht, de vacht ligt nu tussen twee lagen folie in. Rol de vacht om de isolatie rol heen, doe dit voorzichtig. Doe de handdoek om de rol en knoop de rol vast met de twee bijgeleverde touwtjes, de rol lijkt nu op een rollade. Rol de vacht 5x op en neer over de tafel, zorg dat je handen over de gehele rol bewegen zodat ieder stukje van de vacht bewerkt wordt. De druk en wrijving zorgen ervoor dat de lagen aan elkaar gaan hechten. We beginnen heel voorzichtig maar vanaf de tweede ronde kunt u steeds meer druk geven.

Stap 3 herhaling viltproces:
Nu gaan we stappen herhalen. Maak de touwtjes los, verwijder de handdoek en rol de rol af zodat de vacht en het folie weer plat op de tafel liggen. (Let op: de vacht moet weer tussen de twee lagen folie komen te liggen) Vouw het folie open en giet weer voldoende water met zeep over de vacht. Druk de vacht voorzichtig aan. Het kan zijn dat u een nieuwe emmer moet maken met zeep en water, meng dan weer vier grote lepels zeep met een emmer lauwwarm water en klop dit door met een garde. Als de vacht kletsnat is dan legt u het folie weer terug over de vacht. U rolt de vacht weer op om de isolatierol, maar dit keer vanaf een andere kant en iets steviger. Doe de handdoek en de touwtjes er weer om heen en rol de rol 5x op en neer.

Rol de rol weer af en giet het water en zeepmengsel op de vacht (dit mag een hele emmer zijn). Druk de vacht goed aan en masseer de vacht voorzichtig. Leg het folie er weer op en rol hem weer op vanaf een andere kant, een kant die u nog niet heeft gehad. Het mag weer wat strakker worden opgerold. Dit keer rolt u de vacht 10x stevig op en neer op de tafel. Zorg dat uw handen stevig de hele rol beetpakken tijdens het rollen zodat de hele vacht wordt bewerkt. U mag echt wat kracht zetten.
We herhalen de stap voor de laatste keer, het folie mag er af, water met zeep mengsel er overheen en stevig inmasseren. Leg het folie weer terug en rol de vacht om de isolatierol vanaf de kant die u nog niet heeft gehad. Doe de handdoek en de touwtjes er omheen en rol 10x stevig heen en weer.

Kortom, u heeft de vacht:
– Vanaf links opgerold, 5 keer voorzichtig over de tafel gerold
– Vanaf rechts opgerold, 5 keer voorzichtig gerold
– Vanaf onder opgerold, 10 keer stevig gerold
– Vanaf boven opgerold, 10 keer stevig gerold.

Stap 4 beoordeling van de vacht:
Nu gaat u bekijken of de vacht klaar is. U haalt het folie er af, draait de vacht zodat de vachtkant naar boven ligt. U trekt voorzichtig aan de vacht/haren om te kijken of de geschoren wol vast zit aan de gekaarde wol. Voelt u weerstand en zitten de haren vast dan is de vacht goed, laten de haren los dan moet u het rollen nog een keer herhalen.

Stap 5 uitspoelen en drogen:
Als de vacht goed is dan gaat u hem afspoelen met water. Het makkelijkste is om de tuinslang er op te zetten. U gaat het schoonspoelen door veel water er overheen te laten lopen en af en toe schoon te vegen. Het water wat er af komt moet helder zijn. De laatste stap is het drogen van de vacht, als u een oude centrifuge trommel heeft dan kunt u hem hier een minuut instoppen, probeer dit niet met een moderne droger te doen. Daarna kan de vacht buiten drogen, hang de vacht niet op maar laat hem eerst liggend drogen.

Als de vacht droog is dan is het tijd om hem een mooi plekje in huis te geven, geniet van uw werk!

Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar jullie resultaat, wilt u hem met ons delen op Facebook, Instagram of via de mail?