De wereld achter Flevolamb

Soms krijg ik te horen: ‘ik dacht dat jullie alleen schapen hadden!’. Niks is minder waar, we hebben inderdaad schapen maar op ons bedrijf gebeurt zo veel meer dan dat. Flevolamb is een biodynamisch bedrijf met akkerbouw én schapen. Ik moet toegeven dat mijn passie bij de schapen ligt, ik vind het fijn om ze iedere dag te mogen verzorgen en lekker buiten bezig te zijn. Maar onze hoofdtak is de akkerbouw, dat doen we uiteraard ook op biodynamische wijze.

Biodynamische akkerbouw

Jaarlijks telen we 8 verschillende gewassen, aardappels, uien, peen, suikermais, rodenbieten, boontjes, graan en dit jaar voor het eerst vlas. Als ‘rustgewas’ hebben we een kruidenmengsel voor de schapen met gras, klaver, smalle weegbree, esparcette en chicorei. De schapen rouleren mee in ons bouwplan en lopen dus ieder jaar op een ander stuk gras met kruiden.

Biodynamische schapen

De schapen lopen het hele jaar lekker buiten waar ze kunnen genieten van het saladebuffet. Ook krijgen ze restproducten uit de akkerbouw te eten, zoals kromme worteltjes en kleine aardappels. We houden ze binnen een draadje maar we vinden dat ze alles moeten hebben wat ze in de natuur ook kunnen vinden. Er staan kisten en kippers in het land voor schaduw en beschutting daarnaast hebben de dieren altijd voldoende voer en water. Alleen tijdens de lammerperiode staan de drachtige ooien op stal. Zodra de ooien lammetjes hebben en het buiten warm genoeg is, dan gaan de schapen weer naar buiten. De mest van de stal gebruiken we voor onze akkerbouw gewassen en zo hebben we een kleine kringloop op de boerderij.

Verkoop lamsvlees

We proberen goed voor onze dieren te zorgen en daarom vinden we het belangrijk dat de dieren zonder stress aan hun einde komen. We laten de dieren slachten door Herman ter Weele uit Oene. Op maandag morgen brengen we de schapen zelf die kant op zodat we zeker weten dat ze rustig worden vervoerd. Nadat de lammeren geslacht zijn, maakt de slager er verschillende producten van zoals lamsschouder, lamsrack en lamskoteletten. Hij maakt er mooie porties van en verpakt ze vacuüm. Vervolgens vriest hij ze in en kunnen wij ze weer komen ophalen. We verkopen het lamsvlees in onze boerderij winkel op het erf, ook is het mogelijk om een bestelling te plaatsen in de webshop. We vinden het fijn om de verbinding te hebben met de consument.

Wil jij nou ook zo’n lekker stukje lamsvlees kopen? Neem dan een kijkje in de webshop of kom gezellig langs!